vrijdag, december 22, 2006

Voorkom extra feestkilo's


Met de feestdagen is het eten vaak extra lekker en romig. Ingrediƫnten als boter en room zijn vaak rijkelijk aanwezig in de meeste feestelijke gerechten. Een lekker dessert na het kerstdiner, een paar heerlijke oliebollen op oudejaarsavond, dat moet toch allemaal kunnen? Dat is hetgeen wat meteen wordt gezegd.Iedereen weet hoe makkelijk de pondjes eraan vliegen en hoe moeilijk het is ze er weer af te krijgen. Het is dus verstandig om te letten op wat je eet, zowel tijdens een diner in huiselijke sfeer als in een restaurant. Maar ongezellig hoeft het daar niet van te worden. Je kunt best lekker van het eten genieten. Als je de juiste keuzes maakt, hoeft de gezellige decembermaand niet tot extra feestkilo's te leiden.

Bewust eten Het is goed om bewust en in een langzaam tempo te eten. Als je rustig eet kun je goed proeven en echt genieten van elke hap. Je lichaam krijgt zo de tijd je een seintje te geven als de maag bijna vol zit. Bovendien is goed kauwen en eten in een rustig tempo veel beter voor je maag en darmen. Soms heeft je lichaam al genoeg gehad, maar eet je te snel om op tijd het signaal van verzadiging op te merken. Neem tijdens de maaltijd af en toe een pauze. Zo geef je je lichaam de tijd te reageren op het voedsel dat je al op hebt. Als je luistert naar je lichaam zul je al een signaal opvangen als je maag half gevuld is. Je kunt dan langzaam nog iets nemen wat past in je eetwijze, waarna je stopt met eten.

Je kunt met de EGA eetwijze heerlijk eten, kijk nog maar eens naar het kerstrecept die we allemaal hebben gekregen op de cursus.
Fijne feestdagen allemaal.