vrijdag, augustus 29, 2008

Vruchtensap

Uit onderzoek is gebleken dat er geen relatie is tussen zwaarlijvigheid en 100% fruitsappen. Er is bewezen dat door kleine hoeveelheden van de sappen veel mensen makkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden fruit komen.

Maar wat is nou 100% vers vruchtensap? Want daar is nog al eens verwarring over.
Het beste is natuurlijk om lekker zelf je verse sapje te persen, daarbij krijg je de meeste vitamines binnen. Maar als op de verpakking staat dat het vruchtensap concentraat een vruchtgehalte van 100% bevat, is deze te drinken ter vervanging van fruit. Dan kan je er ongeveer 2 glazen per dag van drinken. Als je op dieet bent, is het toch belangrijk om dit niet teveel te drinken aangezien de dranken toch een redelijk grote hoeveelheid calorieën bevatten. De sappen zijn ook zeker niet bedoeld als gehele vervanging van fruit dus eet naast je sapje ook iedere dag een lekker stuk fruit.

Naast 100% verse vruchtensappen zijn er ook vruchtensappen waarbij het vruchtennectar concentraat een vruchtgehalte van maar 60% bevat. Deze zijn minder goed om te drinken, en zijn zeker geen vervanging voor een deel van je dagelijkse behoefte aan fruit.
Ook zijn er nog de vruchtendranken die maar een vruchtgehalte van 20% hebben! Denk dus zeker niet dat deze dranken een deel van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit vervangen.
Let dus goed op de verpakkingen als je in de supermarkt bent, want voor je het weet heb iets in huis dat minder goed is dan je denkt!

Lees in je eetwijzer bij fruit hoeveel vruchtensap je mag
Dit stukje over sappen komt vd site www.valtaf.nl