dinsdag, juli 05, 2011

5 kruiden die goed zijn voor je gezondheid


Bij gezond eten denk ik veelal aan fruit, groenten en volkoren producten. Kruiden zijn echter ook enorm gezond. Sommige kruiden kunnen je algehele lichamelijke en geestelijke gesteldheid zelfs verbeteren. Daarnaast zorgen kruiden voor de nodige smaak, waardoor je gezond én lekker gemakkelijk kunt combineren. Vergeet dus niet dat kruiden prima binnen een gezond voedingspatroon passen, en dat het gebruik ervan zelfs aan te raden is. Hieronder lees je meer over de specifieke voordelen van een aantal kruiden…

Kurkuma (Indiase geelwortel)

Kurkuma ofwel geelwortel wordt veel gebruikt in India en geeft gerechten een typische gelige kleur. Kurkuma zit boordevol antioxidanten en heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking. Kurkuma wordt bovendien ook wel een “anti-kankerspecerij” genoemd dankzij diens vele gunstige eigenschappen.
Kaneel

Kaneel heeft een heerlijk zoete smaak en wordt dan ook vaak toegevoegd aan banketproducten. Kaneel kan je bloedsuiker- en insulineniveau helpen reguleren. Dit kan op zijn beurt weer problemen met het hart- en vaatstelsel tegengaan.
Rozemarijn

Rozemarijn wordt veel gebruikt in de Franse en Italiaanse keuken. Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt in gerechten. Rozemarijn is een krachtig antioxidant. Volgens diverse onderzoeken zou rozemarijn infecties bestrijden, stress verminderen, kanker helpen tegengaan en het geheugen verbeteren.
Venkelzaad

Ook venkelzaad zit boordevol antioxidanten en gaat ontstekingen tegen. Venkelzaad is goed te combineren met o.a. vis, geroosterde groenten, tomatensoep en curry gerechten. Een kruid met diverse toepassingsmogelijkheden dus!
Zwarte peper

Zwarte peper is waarschijnlijk het meest gebruikte kruid ter wereld. Dat is ook niet zo gek, want peper activeert je smaakpapillen. Peper heeft bovendien een geneeskrachtige werking, met name bij problemen met de spijsvertering en bij ontstekingen.