donderdag, augustus 04, 2011

Eten bewaren kun je leren Alles over de TGT- en THT-datum


Veel producten worden weggegooid omdat ze verkeerd worden bewaard. Te warm bewaard bijvoorbeeld, of te lang. Een paar handige tips leren je om eten en drinken goed te bewaren.
THT, TGT, houdbaarheidsdatum, voeding, bewaren, koelkast, bedorven, voedsel

Eten bewaren kun je leren
Veel producten worden weggegooid omdat ze verkeerd worden bewaard. Te warm bewaard bijvoorbeeld, of te lang. Een paar handige tips leren je om eten en drinken goed te bewaren.
De campagne 'Eten is om op te eten' (van Milieu Centraal en het Voedingscentrum) is erop gericht om verspilling van voedsel zo veel mogelijk tegen te gaan. Verspilling kost je namelijk veel geld en veel energie. Slim inkopen is belangrijk tegen verspilling, maar het goed bewaren van eten en drinken ook. Bewaren heeft te maken met tijd, én met plaats.

Waar bewaren?
Om met de plaats te beginnen, je kunt het beste producten bewaren op de manier die op de verpakking staat. Dat kan betekenen in de koelkast, buiten de koelkast of in de vriezer. Alles waarop staat 'gekoeld bewaren' moet in de koelkast worden bewaard op een temperatuur van 4-7 °C (hoe lager, hoe beter, liever dus 4°C). Als er echter staat 'koel bewaren', dan hoef je het product niet in de koelkast te bewaren, maar volstaat een koele, donkere en droge plek, zoals een kelder of een keukenkast.

Schoon: Als producten in de vriezer moeten, zorg er dan voor dat de temperatuur van die vriezer -18 °C of lager is. Belangrijk is ook dat de plek waar je je eten bewaart, schoon moet zijn. Houd je koelkast, je vriezer en je voorraadkasten dus goed schoon.

Lees hier verder